- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

Builtjes goed of slecht?

Builtjes, het eeuwige discussiepunt. Zijn ze nu goed of slecht? Is het waar dat de grote warenhuis-theeproducten bestaan uit afval en stof dat ze opvegen en in builtjes steken? Neen!

De builtjes die wij kennen, zijn inderdaad gevuld met de laagste kwaliteit thee, maar zeker niet met afval. Wat erin zit, is zo fijn gesneden dat het onmiddellijk veel smaak en kleur afgeeft. We noemen het vaak ook 1-2-3 thee, builtje erin- 3 keer dippen een je hebt thee. Grote warenhuismerken bezitten tegenwoordig hele theevelden ( vooral in Sri Lanka)waar ze dus niet alleen de drie bovenste beste blaadjes van de plant plukken, maar ook meerdere blaadjes eronderuit dus van de mindere kwaliteit zijn. Zelfs takjes gaan gewoon mee. Die gaan dan samen in de hakmolen (CTC-methode) waar alles tot zeer fijn poeder vermalen wordt en klaar ermee. Helaas worden deze grote velden meestal zwaar bespoten met pesticiden waardoor ze nog minder aantrekkelijk worden. Ook worden er extra kleur-, geur- en smaakstoffen aan de inhoud van de zakjes toegevoegd. Wist je dat in Nederland het meest verkochte builtje zwarte thee met bosvruchten is? Alleen zul je lang moeten zoeken naar de vruchten. Ik heb ooit is een studie gedaan naar muntthee in builtjes. Er was zelfs een groot merk dat gehakte muntsnoepjes erbij deden om de muntsmaak te geven, je kent ze wel zoals de King snoepjes.

Mijn Chinese theegoeroe heeft me ooit een verhaaltje verteld dat me altijd is bijgebleven. Het maakt niet uit hoe rijk of arm je bent – je hebt in onze maatschappij jammer genoeg vele klassen van mensen. Elke laag van de bevolking heeft zijn moment en dat is voor elke laag van de bevolking anders. Volgen we even een man met een zware job, vier kinderen, hij doet bandwerk in shiften in een fabriek, heeft het niet breed, komt moe thuis van zijn werk. Hij doet zijn kast open, haalt de welbekende gele builtjes eruit want kan er geen betere kopen, zet zijn kopje, gaat in de zetel zitten en zegt tegen zichzelf: “Hier ga ik nu eens goed van genieten!” Zijn moment! Wel, op dat moment maakt het echt niet uit of dat builtje nu slecht is, of stof. Op dat moment doet thee zijn werk en dat is mensen laten genieten, eender welke klasse, eender met wat. En dat, lieve lezers, is de bedoeling van thee en moeten we respecteren.

Ik hoor mensen altijd graag verkondigen hoe slecht builtjes zijn en hoe ze alleen maar pure losse thee willen drinken en aanprijzen. Dan vraag ik altijd of ze misschien vergeten zijn dat het eerste theetje in hun leven waarschijnlijk ook zo’n builtje was en dat ze dat toen lekker vonden en dat ze zo hun passie voor thee ontwikkeld hebben. Er was toch niets leukers dan als kind een thee zetten en spelen met dat builtje, op en neer in die kop en kijken hoe de kleur van het water veranderde. Breek dus niet alles af, maar zet het in zijn perspectief, het juiste concept. En laat iedereen genieten op een manier waar hij zich goed bij voelt. Het is wel zo dat wij als theesommelier de mensen bewust kunnen maken dat er betere thee op de markt is dan die builtjes.

Een ander verhaal dat ik laatst hoorde van een klant. We kopen graag een mooie auto. Als we die dan hebben doen we daar de beste motorolie/benzine in want dat is goed voor de wagen. Staan we in de supermarkten en moeten we olijfolie kopen verschieten we dikwijls van de prijs en grijpen we snel naar het huismerk. In onze auto gieten we wel graag dure olie maar in ons eigen lichaam hoeft dat dan niet. Hij zei, voor mij is dat hetzelfde met thee. Waarom builtjes met mindere kwaliteit als je overal goede losse voor de hand hebt en je het moet geven/drinken in je eigen lichaam! Ook een nadenkertje vond ik.

Ondanks alle kritiek blijven builtjes wel de grootste afzetmarkt. En merk ik ook uit ervaring in de winkel dat mensen ze gewoon nemen enkel en alleen voor het gemak. Zo zullen ze bijvoorbeeld thuis losse thee gebruiken, maar op hun werk liever builtjes. Omdat dat nu eenmaal handiger en sneller is. Waarom niet?

TIP: Er bestaan papieren theebuiltjes in alle vormen en maten om zelf te vullen. Dus doe je lievelings losse thee zelf in een builtje en neem die mee naar je werk.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook betere theemerken die builtjes op de markt brengen. Dikwijls gebruiken ze dezelfde kwaliteit als hun losse thee, alleen zijn ze meestal verplicht de thee te laten versnijden omdat de machine die de thee in builtjes verpakt de thee er anders niet in krijgt. Je zult dus zelden grote bladeren of grote stukken vinden in een builtje omdat dat praktisch onmogelijk te verpakken is. Mijn tip: snijd je builtje eens open nadat je je thee gedronken hebt en je kunt al snel over de kwaliteit oordelen. Hoe fijner, hoe slechter de kwaliteit.

Builtjes heb je in verschillende vormen: vierkant, rond en piramidevormig. Die laatste zijn de beste omdat de thee daar het meeste plaats in heeft om te zwellen.

Mijn advies: als je kan vermijd builtjes en ga voor losse thee. Vind je builtjes handiger, vul ze dan zelf!

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping