Hoe maak je zelf je thee melange?

Op mijn webshop en in mijn winkel vind je de theelijn “PTea”. Dit wil zeggen : Personalized Tea !

Je kan dus zelf aan de hand van de kruiden en bloemen die hier op staan zelf je thee blend/melange gaan maken.

Je kiest eerst je hoofdbestanddeel uit mijn andere theelijn “tea by teacoach ken”, dit kan een groene of zwarte thee zijn of als je liever een cafeïne vrije blend maakt kan je voor rooibos gaan of een deca groene/zwarte thee.

Als je zelf wilt gaan mengen, hou dan altijd rekening met:

1) de smaak: welke kruiden, vruchten, bloemen passen al dan niet bij elkaar? Proef en blijf proeven, probeer en blijf proberen.

2) de werking: als je met kruiden werkt, neem er dan die elkaars werking ondersteunen. Meng geen kruid dat ontspannend werkt met een dat opwekkend werkt.

3) het aantal: gebruik maximaal 7 ingrediënten. Te veel is te veel, less is more!

4) de kleur: welke kleur heeft het aftreksel? Het oog wil ook wat.

5) het doel: ga je je infusie later ook gebruiken voor icetea? Dan is fruit toepasselijker of kruiden met een citroensmaak.

Werk in stappen:

1) Wat is je hoofdbestanddeel of werkzame middel?

Wat wordt de hoofdtoon van je melange? Kies je voor een fruitinfusie of voor een kruideninfusie? Voor welk gezondheidsdoel wil je het maken? Ontgiftend voor de lever? Iets voor de spijsvertering? Iets om te kalmeren? En ga je er een thee bijdoen? Koop geen te dure thee als je gaat mengen, maar neem een standaardversie zoals een sencha of een breakfast. Een dure thee is zonde om te gaan mengen met andere ingrediënten, want zijn smaak gaat verloren.

2) Wat is je nevenbestanddeel of ondersteunend middel?

Zoek naar een ingrediënt met dezelfde werking of eigenschap als je hoofdmiddel. Gebruik geen producten die elkaar gaan tegenwerken. Bijvoorbeeld in een groene thee zit cafeïne, ga je dit mengen met lavendel dan werkt dit tegen want lavendel werkt juist ontspannend . Dus dat is geen goede combinatie.

3) Wat wordt het smaakmiddel?

Gebruik een kruid of vrucht dat lekker smaakt. Sommige kruiden smaken bitter en zijn niet geschikt als hoofdnoot. Sommige vruchten kunnen heel overheersend zijn in smaak.

4) Het oog wil ook wat

Belangrijk is dat je melange er ook mooi gaat uitzien. Probeer met kleur te spelen. Bloemen of bloesems zijn hier ideaal voor.

Receptje van een relax-infusie

 Hoofdmiddel: rooibos (bevat geen cafeïne, wel vitamine C en ijzer, ontspant de darmwerking)

Nevenmiddel: hennep (kalmerend, ontspannend)

Smaakmiddel: lavendel ( kalmerend)

Uitzicht: kamille bloempjes (kalmerend)

Hoeveel je nodig hebt, is een beetje uitzoeken, testen en proeven. Je hoofdmiddel is meestal 60 procent van je melange. Neven- en smaakmiddel elk 15 procent, uitzicht 10 procent. Maar sommige ingredienten zijn meer uitgesproken van smaak dan andere. Proeven en aanpassen dus. Werk je bijvoorbeeld met meerdere nevenmiddelen, dan ga je je hoofdmiddel moeten verminderen om de smaak van nevenmiddelen naar boven te halen. Heb je een sterk doorsmakende thee als hoofdmiddel, dan neem je daar beter ook wat minder van.

Kom zeker is langs onze winkel waar je alle kruiden, bloemen en enkele gedroogde vruchten kan ruiken en zien. Ik help je graag om samen met u een persoonlijke mengeling te maken!

Wil je nog meer weten over kruiden en mengen van thee lees dan zeker het hoofdstuk ” infuse me baby” in mijn boek.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Enkele jaren

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Yin en Yang in thee!

Wat heeft yin en yang met thee te maken zal je nu denken. Wel veel meer dan je zal denken! Alles heeft een yin- en

tot 26/4 enkel afhalen en winkelen mogelijk na afspraak. vanaf 27/4 terug open van 12h - 17h

afpraak kan je maken via info@teabyteacoachken.be of via sms 0475406115