- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

Hoeveel thee heb je nu eigenlijk nodig?

Iets dat veel mensen tot op de dag vandaag nog steeds niet weten is hoeveel losse thee ze nu in hun filter moeten doen! Het is eigenlijk heel simpel, LESS IS MORE! Belangrijk is dat je altijd kiest voor een zo groot mogelijke filter. Eitjes en knijpers zijn dus uit den boze. Ze zijn leuk voor de kinderen mee te leren theedrinken maar dan stopt het ook. Koop altijd een zo groot mogelijke filter want …..thee moet plaats hebben, zwemmen om zich helemaal te kunnen ontplooien. Dikwijls stop je dat eitje te vol en kan de thee dus niet zwellen. Voor een normale thee tas/mug houden we ons dus best altijd aan 2 gram thee of een afgestreken koffielepeltje. Neen, echt meer moet dat niet zijn! kijk op je verpakking hoe lang je thee moet trekken en je zal het verschil wel proeven!

Hoe zit dat dan met een pot thee? Daar zijn verschillende opties in. De standaard regels zijn 5-6 gram voor een kleine theepot (500ml) en 10-12 gram voor een grote theepot (1liter). Zeker je ook aan de trektijden op de verpakking houden.

Maar het kan ook simpeler en met minder thee…..

Toen mijn interesse in thee gewekt was, ben ik een opleiding tot theesommelier gaan volgen bij Ann Van Steenkiste, de eerste grote theesommelier van België. Wat zij me tijdens die tweedaagse cursus allemaal over thee wist te vertellen, blies me helemaal omver. Maar één ding in het bijzonder is me het meeste bijgebleven: haar manier van theezetten.

Het eerste wat je zowat weet over theezetten, is hoelang thee nodig heeft. We zaten in de klas en Ann nam haar mooie glazen theepot, deed er het juiste water in en een schep thee. Toen vroeg ze hoelang we groene thee moesten laten trekken en de klas antwoordde unaniem: “Drie minuten!” Ann startte met haar uitleg. Twintig minuten later onderbrak ze die om te vragen of iemand de tijd bijgehouden had. Iedereen wist natuurlijk dat die drie minuten al heel lang voorbij waren. Ze nam haar theepot en schonk iedereen een kopje in. Tot ieders verbazing was deze groene thee niet bitter en smaakte die zelfs heerlijk en perfect.

Nu, jaren verder, heb ik moeten vaststellen dat je deze methode bijna nergens vermeld ziet staan en dat slechts weinigen ze toepassen. Persoonlijk ben ik nochtans grote fan en pas ik ze ook dagelijks nog toe. Ook tijdens mijn workshops raad ik deze manier aan, en staat ook iedereen versteld.

De methode is heel simpel:

– Je neemt je glazen theepot (zonder filter erin of haal hem eruit).

– Je vult die met 1 liter water met de juiste temperatuur voor de thee die je gaat gebruiken.

– Je doet er 1 klein koffielepeltje (2 gram) thee in.

– Je laat je thee minstens 10 à 15 minuten staan voor je begint te drinken.

– Je zet hem op een warmtehouder met een theelichtje.

– De thee zal zakken in je pot zodat je zachtjes je thee kunt uitschenken in je kopje.

Wat zijn de voordelen van deze methode?

–  Je hebt weinig thee nodig.

–  Je hebt veel thee om te drinken.

–  Je thee wordt niet bitter.

–  Je thee heeft alle ruimte om te ontplooien en kan al zijn smaken prijsgeven.

– Doordat hij kan ontplooien krijg je de pracht van de blaadjes te zien.

– Als je theepot halfleeg is, kun je er soms nog wat water bij opgieten.

– Je haalt het maximum uit je thee.

– Dit is ideaal om degustaties te doen voor grote groepen of als je thuis met het gezin samen thee wilt drinken.

Opgelet!

Laat deze thee geen uren staan, want dan gaat hij oxideren (lees: verkleuren) door de aanraking met zuurstof. Het is moeilijk te geloven dat één koffielepeltje genoeg is voor één hele theepot, en je hebt snel de neiging om te denken dat het te weinig is en je er beter snel een extra schepje bij zou doen. Maar nee! De verhouding moet juist blijven, want anders haal je de bitters er wel uit.

Wist je dat … je thee klaar is om te serveren als je theeblaadjes of kruiden naar de bodem zakken in je theepot?

Kamille-infusie is een mooi voorbeeld. Laat je kamille 5 minuten trekken, dan krijg je eerst de smaakstoffen van de bloempjes. Laat je deze minstens 15 minuten trekken, dan haal je ook de relaxerende stoffen eruit. En dat is meestal de reden waarom mensen deze infusie drinken. Wist je trouwens dat dat vervelende gruis vanonder in je zakje eigenlijk het beste is van het bloempje?

Ik heb standaard thuis op mijn keukenkast mijn verwarmertje staan en elke avond zet ik mij een pot thee op deze manier, waar ik de hele avond van geniet. Probeer het zelf ook maar eens en je zult zien dat theezetten nooit zo simpel en lekker was.

P.S.: Drink best een uur voor het slapengaan geen thee meer, anders slaap je niet omdat je heel de nacht naar het toilet moet.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping