- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en de two leaves & a bud zelf plukken. Als op een dag een collega-theesommelier bij me in de winkel vertelt over haar reizen naar Japan en Taiwan, sta ik hartstikke jaloers te wezen. Ik zeg dat mijn partner liever op een Caraïbisch strand ligt dan op een Chinees theeveld. “Ja maar, Ken”, stelt ze, “je hoeft helemaal niet zo ver te gaan om echte theeplantages te zien. In Nederland, net over de grens, hebben ze nu ook hun eigen theeplanten.” Een maand later heb ik een afspraak met Johan en Anne in Zundert, Brabant.

We weten intussen dat thee gemaakt wordt van de Camellia sinensis en dat die verschillende cultivars heeft. Wat die soorten allemaal gemeen hebben, is dat ze groeien en bloeien in een tropisch klimaat. En dat hebben wij hier nu net niet. Dat ene theeplantje dat ik eens kocht via een exotische plantenhandel leefde helaas niet lang. (Al kan dat ook aan mij liggen, natuurlijk.) Ik verwachtte in Zundert dus grote serres met warmtelampen, maar niets bleek minder waar: de duizenden planten groeien er gewoon … in open veld. Johan heeft een nieuwe cultivar ontwikkeld die hier wel gedijt: De Camellia sinensis hardy SPZ.

Johan Jansen (1984) groeide, als zoon van een tomatenkweker, op tussen de serres. Van zijn moeder, een plantenfreak, kreeg hij de liefde voor planten mee. Van zijn opa een voorliefde voor thee. In 2008 maakte Johan, die op dat moment al een kwekerij van unieke planten had, een trip van zes maanden in China. Hij vond natuurlijk dat de theeplant niet kon ontbreken in zijn gamma. Maar ook hij kampte met het probleem dat die plantjes in ons klimaat niet overleven (het lag dus niet aan mijn groene vingers). Er moest toch een cultivar te creëren zijn?

Probleem: de Chinese wet schrijft voor dat theeplanten niet zomaar geëxporteerd mogen worden naar Europa. De SPZ-cultivar is een kruising van vier verschillende moederplanten uit vier verschillende plaatsen: een uit de Russische stad Sotsji en de andere drie uit de landen Japan, China en Nepal. Nu hebben de universiteiten van deze landen allemaal een plantenlab. Via hen raakten de plantjes toch in Zundert. Johan kon beginnen kruisen en bestuiven. En zo begint zijn unieke theeverhaal: het ontwikkelen van de eerste theeplant die kan overleven in ons klimaat. “Juist onmogelijkheden drijven me en geven me energie”, zegt Johan. En is thee niet de energieplant bij uitstek? Na acht jaar zoeken was er eindelijk de theeplant die sterk genoeg is om buiten te overleven. Hij kreeg de naam Camellia Sinensis (moedernaam) Hardy (omdat hij in ons klimaat overleeft) SPZ (Special Plants Zundert, de naam van Johans plantenkwekerij). En van deze cultivar kunnen we zowel witte, groene als zwarte thee gaan produceren.

Wat opvalt op het veld: deze thee heeft een heel stevig blad. Dat moet natuurlijk om het frisse, kletsnatte en soms snikhete weer van ons klimaat aan te kunnen. Mooi ook om de jonge plantjes te zien en de al oudere grotere planten met hun 2 leaves & a bud en aan sommige zelfs de witte theebloempjes waarvan je  ook nog eens thee van kunt gaan zetten als je ze droogt. De theeplantjes kun je zelfs in je tuin zetten als haag. Hoe mooi is dat? Pech dat ik in een appartement woon.

Ondertussen is Europa ook al heel blij met deze variant en is er onder andere in Engeland, Denemarken, Noorwegen en Zweden al veel belangstelling voor deze nieuwe theecultivar. Ook worden de plantjes afzonderlijk gekocht en kan je gewoon thuis dus wel je eigen theeplant houden en er thee van maken. Knap gedaan van onze buren zou ik zeggen! 12 points goes to the Netherlandts.

Thee van Hollandse bodem
Wat zijn de eigenschappen van de Nederlandse cultivar, de Camellia Sinensis Hardy SPZ?

  • Groenblijvend
  • Bladhoudend
  • Bloeit van oktober tot februari met witte bloemen
  • Wordt geplukt van maart tot begin november
  • Geschikt als haagplant
  • Kan in volle zon staan, maar doet het beter in de schaduw
  • Geschikt als potplant
  • Kan binnen op een lichte plaats gezet worden, wel niet achter glas in de felle zon
  • Heeft goede afwatering nodig (wortels mogen niet nat staan)
  • 2 keer per week klein kopje water als hij binnen staat
  • 1 keer per week kleine emmer water als hij buiten staat
  • En het belangrijkste: vorstbestendig tot -20 °C wanneer hij beschut staat

 

Je kan dus deze theeplant gewoon thuis zetten als haag, decoratieplant maar je kan er ook zelf thee van maken! Hoe leg ik jullie graag gedetailleerd uit in mijn boek “Tea is Sexy”

Johan heeft zelf van deze planten ook een eigen theelijn uitgebracht onder de naam “Joan. Zeker is uit proberen!

Ook kan je de plantjes bij mij in de winkel/webshop kopen. Let op: deze kunnen enkel afgehaald worden in de winkel, deze worden dus niet verstuurd!

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping