- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

Als wie iets eten of drinken dan proeven we allerlei smaken. Dat kan zuur zijn maar ook zoet of zout. Onze tong bestaat uit een smaakpalet waar we dingen mee kunnen waarnemen.

We hebben 4 bekende smaken maar naast zuur, zout, zoet en bitter hebben we nog een vijfde smaak en dat is umami. Umami is heel moeilijk te omschrijven maar vind je vooral terug in heel veel Japanse bereidingen. De vijfde smaak umami geeft diepgang aan gerechten. Umami staat erom bekend om smaken te intensiveren, omdat het de speekselaanmaak versterkt. Umami en zout versterken elkaar. Umami is Japans voor ‘heerlijke smaak’ en staat bekend als de vijfde basissmaak.

Het valt niet mee deze smaak te beschrijven. Sommigen spreken van hartig of zout, anderen van diep, complex en intens. De smaak wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van glutamaat in het product. Umami werd in 1908 ontdekt door de Japanse professor Ikeda. Ikeda vond dat er in zijn geliefde dashi (bouillon van zeewier) nog een andere ‘heerlijke’ smaak zat die hij niet kon thuisbrengen. Op basis van deze bouillon is hij zijn onderzoek gestart en vond uiteindelijk de verantwoordelijke stof voor deze heerlijke smaak, umami dus! En we noemen het nog steeds zo, want we zijn er tot nu toe nog niet in geslaagd om deze smaak pakkend te vertalen ‘zoutig en hartig’ klinkt lang niet zo lekker als umami.

Kenners zijn het erover eens: umami is vooral een kwestie van kwaliteit. Alleen de beste producten zijn intens genoeg om een natuurlijk umami-smaak te kunnen bieden. Het is dan ook de kunst om deze producten zo puur mogelijk te houden. Een aantal voorbeelden van producten met een hoog umami-gehalte:

  • Gedroogd/gerookt rund- en varkensvlees
  • Gerijpte kaas als manchego, parmezaan
  • Erwten, tomaat, ui, kombu en knoflook
  • Makreel, sardientjes, gerookte zalm en oesters
  • Eend en kip
  • Porcini, truffels, ingekookte bouillon, gember en balsamico.

Maar bovenal is umami te vinden in groene thees en dan vooral in matcha! Ik zeg altijd als je precies dat zeewierachtige proeft….. dat is umami! Japanse of Chinese thees zoals gyokuro en sencha’s hebben deze smaak in hun afdronk pallet.

Nu het volgende receptje dat ik jullie ga geven gaat de umami dubbel zo sterk naar boven halen en dan snap je direct wat ik bedoel!

Je gebruikt hiervoor een pure groene (liefst Japanse thee), dus zeker geen blend met bloempjes of kruiden/fruit bij. Zo puur mogelijk!

We gaan dit doen met bruisend water.Waarom bruisend water gebruiken? Deze sprankelende thee is compleet anders dan elke andere groene thee die je tot nu toe hebt geproefd. Je zou het kunnen zien als een totaal ander drankje! In feite wordt de Umami-smaak van de thee, wanneer deze langzaam in koud water kan trekken, naar voren gebracht, terwijl de adstringerende smaak ( bitters uit je groene thee) wordt beperkt. Je zult versteld staan ​​van de dikke Umami-smaak van deze stimulerende sprankelende thee! Een compleet nieuwe manier om Japanse groene thee te benaderen!

Je hebt nodig: 500 ml mineraalwater op kamertemperatuur en liefst dus bruisend water, 12 gram pure groene thee. Tip: je kunt ook een snufje zout toevoegen om de Umami-smaak te benadrukken. Waarom zout toevoegen? De toevoeging van zout maakt het nog gemakkelijker om de Umami-smaak te laten ontstaan, zelfs bij gebruik van hard water. Wanneer thee in koud water wordt gegoten en een snufje zout wordt toegevoegd, kan de smaak van thee op een hoger heerlijk niveau komen.

Bereiding: Leeg ongeveer een centimeter van de fles bruisend water en doe de losse thee direct in de fles. Plaats de dop of beter nog als je deze hebt de ” coldbrew filter dop” terug erop en zet hem minstens 5 uur in de koelkast, of bij voorkeur s’nachts. Voeg voor het drinken een snufje zout toe en roer 3 of 4 keer lichtjes en giet dan over in een glas en geniet van deze pure smaken. Bewaar in de koelkast en drink binnen 2 dagen. Je kunt deze drank ook gebruiken om een ​​sorbet van groene thee te maken.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping