- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

Wat zijn aroma’s en waarom op thee?

Graag wil ik hier ook het onderwerp van aroma’s even aanhalen. Heb je al eens een theemelange gehad die precies rook naar een schaaltje potpourri? Ongetwijfeld. Wel, die blend is gearomatiseerd geweest. Het mooiste voorbeeld daarvan is de klassieke rodevruchtenmengeling. Als je eraan ruikt, komen de fruitige bessen- en aardbeigeuren je tegemoet. Maar heb je al eens aan een verse bes of aardbei geroken? Een gedroogde? Die heeft bijna geen geur. De meeste fabrikanten voegen wat smaak- maar vooral geurstoffen toe aan hun blends. Zo ruikt de blend heerlijk en neem jij hem sneller mee.

Is dat slecht? Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Natuurlijk is alles wat chemisch is in onze voeding niet goed, maar waar trekken we de lijn? Dat moet ieder voor zich uitmaken. Een bemerking die ik mij soms maak, is of dat ene druppeltje in die thee je gezondheid schaadt, terwijl je je ‘s morgens gedoucht hebt met heerlijk ruikende douchegel met kokos waar geen kokosnoot aan te pas komt, dan je sigaret opsteekt, buiten vuile lucht inademt en een wijntje drinkt. Daarom zeg ik: ieder zijn ding en zie alles in perspectief.

Nu is er natuurlijk ook wel een verschil tussen deze aroma’s. Je hebt enerzijds de chemische of synthetische aroma’s die volop in onze voeding, parfum en cosmetische producten zit. Die worden vaak gebruikt omdat ze goedkoop zijn.

Anderzijds zijn er de natuurlijke aroma’s of etherische olie die gewonnen worden uit distillaties, maar natuurlijk veel duurder zijn. De merken die werken met natuurlijke aroma’s ( waaronder mezelf) zijn daar ook trots op en zullen dit vaak vermelden op de verpakking. Sinds eind 2021 mag men enkel nog “natuurlijk aroma” vermelden als er ook effectief 95% van het product van het aroma er ook effectief inzit! Dit heeft natuurlijk effect op de prijs want bijvoorbeeld bij citrus-aroma zit je met citroenen snel aan die 95%, maar neem nu een aardbei of een mango daar heb je dan al hemel veel voor nodig om je quota te halen. 

Wist je dat de earlgrey thee een mengeling is van zwarte thee met enkele druppels bergamotolie (al dan niet synthetisch of natuurlijk)? De hoeveelheid olie op de thee bepaalt de intense smaak van de bergamot. In sommige gevallen kan men ook niet anders dan een aroma te gebruiken. Neem nu bijvoorbeeld mijn eigen sexy mango. Als je de ingrediënten bekijkt dan valt je direct op dat er geen mango inzit. Klopt! Er zit enkel natuurlijk mango aroma op. Waarom denk je dan, Wel dit is heel simpel en logisch. Als je een mango neemt zit de smaak en geur vooral in zijn sappen. Voor theemelanges gaat men gevriesdroogde vruchten gebruiken. Als we dit met een mango doen en we gebruiken hem in de thee zijn we al zijn aroma’s kwijt. Dus is het beter om er een natuurlijk distillaat/olie van te trekken en zo de smaak ten volle te bekomen. En dit sprenkelen we dan op onze vruchten blend.

Bekijk zeker ook mijn filmpje, daar leg ik het jullie graag nog is aromafijn uit!

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping