Yin en Yang in thee!

Wat heeft yin en yang met thee te maken zal je nu denken. Wel veel meer dan je zal denken!

Alles heeft een yin- en een yang kant. Vrouw en man, nacht en dag, koud en warm, lichaam en geest, zwart en wit, donker en licht enz… Yin en yang moeten altijd in evenwicht zijn, ook in ons lichaam. Bij ziekte zijn yin en yang niet in harmonie. Elke mens is of een yin- of een yangtype. Yin is eerder een kouwelijk iemand, terwijl yang een warm type is. Het yin-type moet oppassen voor een gebrek aan yang, het yangtype moet evenwicht zoeken met yin. Aan de hand van yin & yang kunnen we zien welke thee we voor welke persoon kunnen schenken. Thee uit het yin gedeelte ( witte vlak- zwarte bol ) zal eerder afkoelen, de organen verkrampen, terwijl thee in het yang gedeelte ( zwarte vlak- witte bol) net opwarmt, de organen relaxt.

Zo is groene – witte en licht geoxideerde oolong thee yin en zwarte – zwaar geoxideerde oolong en pu-erh thee yang.

Enkele voorbeelden!

  • Drink zwarte thee (yang) als je het koud (yin) hebt. Groene thee (yin) drink je als je het warm (yang) hebt.
  • Zwarte thee (yang) geeft meer energie dan groene thee. Bij constipatie bijvoorbeeld zijn onze darmen verkrampt, yang relaxt de organen, dus drinken we best zwarte thee.
  • Gember is ook yang, geeft veel energie en is goed als je ziek bent, want dan heb je juist yang nodig. Veel mensen drinken als ze wat grieperig zijn groene thee omdat dat gezond is. Net niet, want ze zijn ziek, hebben een teveel aan yin. Dus zwarte thee is de boodschap.
  • Kijk naar je gasten. Zien ze er moe en ziek uit, geef ze dan zwarte thee, geef hen warme energie, yang. Bij ziekte zijn yin en yang niet in harmonie en manifesteren yin en yang zich. We spreken ook van yin- of yangsymptomen:
  • Iemand die koorts heeft, onrustig is, niet kan slapen, het te warm heeft, rode jeukende uitslag heeft, dorst heeft … die heeft yangsymptomen. Hem of haar moeten we dus yin geven: groene thee.
  • Iemand die het altijd koud heeft, moe is, weinig fut heeft, altijd geneigd is te slapen, zware benen heeft … die heeft yinsymptomen. Hem of haar geven we dus wat yang: zwarte thee.
  • Groen geeft energie aan de hersenen, gedachten, ogen.Mensen die in een kantoor werken en heel de dag achter de computer zitten, krijgen pijn aan hun ogen en drinken dus best groene thee. Zakenmannen die heel de dag onderhandeld hebben, moe zijn van het praten drinken best ook groene thee. Zwarte thee daarentegen geeft energie aan je spieren, zorgt voor bloedcirculatie. Moe van het zware werk, handenarbeid, pijn in de onderrug? Drink zwarte thee.
Speel met de juiste energie!
  • Dit helpt ook bij drukkende warmte: mensen hebben een lage bloeddruk, geen zin in eten, zweten veel. Dan nemen ze best zwarte thee, want ze zijn uitgeput en hebben energie nodig (best met citroen, honing en een beetje zeezout).

Wil je meer uitgebreid lezen over dit onderwerp dan kan dat in mijn boek “Tea is Sexy”

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Enkele jaren

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Yin en Yang in thee!

Wat heeft yin en yang met thee te maken zal je nu denken. Wel veel meer dan je zal denken! Alles heeft een yin- en

tot 26/4 enkel afhalen en winkelen mogelijk na afspraak. vanaf 27/4 terug open van 12h - 17h

afpraak kan je maken via info@teabyteacoachken.be of via sms 0475406115