- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt ook het groene goud genoemd, het is de haute couture onder de groene thee.
In Amerika zag je al langer de matcha lattes op de kaart staan, blogsters posten alom foto’s met het groene drankje in de hand. Zelf drink ik elke ochtend mijn shotje, en ook als ik mijn middagdipje heb, neem ik er eentje. Pas sinds een jaar of twee is het drankje ook bij ons in opmars. Spijtig is natuurlijk dat meer vraag niet altijd resulteert in meer kwaliteit. Integendeel, de vraag naar matcha is niet meer bij te houden in Japan omdat nu ook Europa mee is, en daardoor is er veel namaak en slechte kwaliteit in omloop. Helaas kennen veel mensen er te weinig van om te begrijpen wat het juist is. Ze lezen dat het gezond is, en als ze dan voor mij in de winkel staan, weten ze niet hoe of wat. Het is nochtans belangrijk te weten wat je koopt. In mijn boek ” Tea is Sexy” vind je een groot hoofdstuk over matcha waar ik je haarfijn in uitleg op wat je moet letten als je matcha gaat kopen.

Wat is matcha? 
Mat = fijngemalen poeder
Cha = thee
Om het simpel uit te leggen: je hebt het groene theeblaadje dat je in heet water legt, laat trekken en waarvan je het aftreksel opdrinkt. Matcha is datzelfde groene theeblaadje, maar dan gemalen. Je drinkt dus niet het aftreksel, maar het hele blaadje op. Dat betekent dat je de gezonde eigenschappen van groene thee nog meer binnenkrijgt dan als je alleen het aftreksel drinkt. Matcha moet je leren drinken. Je moet gewoon worden aan de smaak. Lust je het niet van de eerste keer, begin dan met een latte. Maar als je je matcha juist klaarmaakt, vind je het na drie keer reuzelekker (en denk aan het gezonde ervan)

Hoe bewaar je matcha?
Matcha is een heel gevoelig product en houdt niet van lucht, licht en warmte. Let er dus altijd op dat je het in een goed afsluitbare verpakking bewaart. Best in de ijskast zodra hij geopend is, maar pas wel op, want matcha neemt geuren over. Zet het dus niet bij vis of vlees enzovoort. Matcha is ongeveer 6 maanden na opening houdbaar, het veroudert snel door de aanraking met de lucht telkens als je het opendoet. Het oxideert snel waardoor je mooie, groene kleur dof kan worden.

Matcha-icetea
Het ideale drankje en superfris en simpel om te maken. Vind je het matcha shotje en de latte maar niets, dan zal deze ice tea je wel overtuigen! Ik noem het ook de alcoholvrije mojito, zonder de suiker weliswaar.

Nodig (voor 1 liter)

  • 1 liter koud mineraalarm water
  • 1 limoen of citroen
  • takjes verse munt
  • 2 g matcha (4 bamboelepels)

Bereiding

  • Doe het water in een afsluitbare kan (zodat er zo weinig mogelijk lucht aan kan, want matcha oxideert snel en als je de icetea even wilt laten staan, zal hij sneller bruin worden).
  • Doe hier de takjes munt in en pers de limoen of citroen erin uit. Je kunt ook nog extra schijfjes mee in de kan doen ter versiering.
  • Zet in de koelkast en laat intrekken. Je kunt ook meteen naar de volgende stap gaan als je geen tijd hebt en onmiddellijk wilt drinken.
  • Neem een klein kommetje en doe er een beetje water in samen met je koffielepel matcha (4 bamboelepels) en whisk de matcha los voor enkele seconden. De matcha is nu goed opgelost en gemakkelijk te mengen in je kan water.
  • Doe de matcha in je kan, roer goed en klaar is je icetea!

Wil je supersnel matcha ice tea: gebruik de zero calorie citroen siroop van het merk tesseire, meng deze met koud water en je matcha en klaar!
EXTRA FRIS: Vervang de muntblaadjes door komkommer!

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping