- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen de lunch en het avondmaal had de hertogin plots een flauwte en beval ze haar butlers om versnaperingen te brengen. Ze brachten haar thee en kleine hapjes. Eerst hartig omdat ze energie nodig had om de middag door te komen. Daarna werd er zoet aan toegevoegd om haar flauwte (lees suikertekort) te ondermijnen. Dit werd een gewoonte van haar en als ze bezoek kreeg deelde ze dit dan ook graag uit en zo werd dit een ware maaltijd en traditie. Iedereen wou op de thee komen bij haar want er waren steeds hapjes en lekkernijen bij de thee.

Wat is het verschil tussen een high tea en een afternoon tea?  Afternoon tea wil letterlijk zeggen: in de namiddag tussen twee maaltijden door. High tea was meer voor de lagere klassen van de bevolking die als avondmaaltijd de sandwiches en thee nuttigde. Hier kwam meestal geen zoet bij aan te pas. Maar tegenwoordig worden deze twee termen door elkaar gebruikt en zegt men ook tegen een afternoon een high tea.

Wist je dat scones niet oorspronkelijk bij de afternoon tea hoorde? Deze zijn er pas later aan toegevoegd, gelukkig!

Afternoon tea bestaat uit drie”gangen”, vandaar dat deze meestal geserveerd wordt op de etagères met drie niveaus. Neem je tijd voor een high tea, neem een pauze tussen elke gang want anders ga je snel te vol zitten. Een afternoon tea is een moment om te genieten en bij te praten met elkaar. Hou je aan de juiste volgorde!

Starten doen we met de Engelse sandwiches, ook “finger sandwiches” genoemd. Deze worden met de hand gegeten. Deze kunnen gemaakt worden met allerhande verschillende beleg soorten zolang het maar hartig is. De sandwiches komen meestal in driehoekjes en altijd zonder de korst. Klassiekers zijn met eiersla of gerookte zalm en kruidenkaas.  Mijn tip: drink hierbij best de Breakfast Imperial ( wolkje melk mag zeker) of de Earl Grey Imperial thee met een schijfje citroen. Engelsen zijn de grootste  zwarte thee drinkers op de wereld , vandaar dat deze niet mag ontbreken bij de afternoon tea.

Als tweede gaan we naar de scones. Een scone is een klein broodje tussen zoet en hartig. Snij deze door twee zoals je een pistolet zou doorsnijden. Neem dan 1 helft en besmeer deze rijkelijk met “clotted cream”en daarna doe je een lepel confituur op de cream. Je eet steeds een helft op. Niet dichtdoen zoals een pistolet maar een halve zoals je een toastje zou eten. Echte Clotted cream is iets dat je moeilijk vind in ons land, maar dit receptje komt aardig in de buurt: meng de helft room met de helft mascarpone, doe er 1 lepeltje bloemsuiker bij en klop op. In Engeland zijn ze gek van orange marmelade op hun scones maar ik prefereer aardbei confituur op een scone. Maar maak het gezellig en zet een assortimentje confituur op tafel en probeer uit. Serveer nooit meer dan 2 à 3 scones per persoon. Je zal merken dat een scone je maag snel zal vullen. Vandaar dat we tijd nemen voor onze high tea. Mijn tip: drink hierbij de Sexy Red Berries en drink hem best na je een hapje van je scones hebt gedaan. Deze vullen elkaar mooi aan.

Als derde en laatste gang gaan we naar de zoetigheden. Dit kan meestal van alles zijn als het maar zoet is. Denk hierbij aan chocolade, fruit, gebakjes, mousses enz…. Ik serveer meestal mijn matcha mousse of een matcha wafel met matcha ijs. Recept van de mousse vind je in mijn boek. Mijn tip: drink hierbij de fruitinfusie sexy orange blossem, de kaneel in deze thee past mooi bij de zoetigheden en de oranjebloesem maken het geheel wat frisser. ook is het een lichte thee dat na een zware maaltijd verlichting kan brengen.

Geniet ervan en kom zeker bij ons eens een high tea doen, je kan kiezen uit verschillende formules of haal hem uit voor bij je thuis of schenk iemand een high tea cadeau!

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping