- Gratis verzending vanaf 50 euro enkel in België -

ICE TEA ( tips en weetjes)

Het leven is al hectisch genoeg en af en toe moeten we eens stilstaan met wat we allemaal tot ons nemen. Als we naar de frisdrankblikjes kijken  ( ice tea’s) die we tegenwoordig in de supermarkt vinden zien we daar alleen maar een hoop suikers, bewaarmiddelen, concentraten en een minimum aan thee zelf in.

Vele jaren geleden was mijn favoriete zomerdrankje Pomegrenate Green tea van een welbekend ice tea merk. Ik die toen nog niets van thee wist was toen overtuigd dat dit drankje gezond was want er stond in het groot “green tea”op. Tot iemand me zei: heb je al is de achterkant gelezen? De lijst met de ingredienten? Euhm nee , wie doet dat? De belgische wet omschrijft dat men verplicht is het hoofdbestanddeel van je drankje eerst te vermelden en dan in dalende lijn verder te vermelden. Dus daar ging ik met mijn favoriete drankje.  Eerst hadden we water (gelukkig), dan suiker (oei), dan wat vruchtenconcentraten en als voorlaatste 0,30% groene thee extract!  Daar ging mijn illusie van een gezond drankje. Ik was dus eigenlijk gewoon suikerwater aan het drinken met een smaakje. Helaas als je de drankjes van nu bekijkt is er nog niet veel verandert.

Waarom dus niet zelf onze frisdrank maken en er zeker van zijn dat het een lekker drankje is!

Hoe is icetea eigenlijk ontstaan?

 Legendes zeggen dat er een Indiër was die in South Carolina op de kermis stond met zijn darjeeling thee. Het was bloedheet die dag en niemand had zin in warme thee. De arme man bleef zitten met zijn thee en moest dringend iets ondernemen om zijn gezin die avond brood op de plank te geven. Ineensbedacht hij van bij de thee ijsblokjes en citroen te doen en ineens verkocht hij zijn thee als zoete broodjes! We hebben allemaal al wel eens zo een amerikaanse film gezien waarin kinderen een kraampje hebben op straat met homemade lemonade dat ze dan verkopen voor het goede doel. In Amerika drinken ze vooral homemade lemonade en dat is dan eigenlijk water met citroensap/limoensap en suiker.

Wat is dan het verschil tussen icetea  en limonade ? :

Ice tea, heel simpel: Koude thee ( kan van elke melange waar het theeblaadje zelf mee inzit)

limonade : alles zonder thee ( zelfgemaakte drankjes meestal van vruchten , zonder het theeblad in)

Van wat kan jezelf je icetea maken?

In principe kan je van elke thee of melanges, infusies een icetea /limonade maken, het is natuurlijk wat jij lekker vindt. Ik zeg altijd : trek je kast open thuis en zie wat er in staat van thee en probeer! Best zijn natuurlijk de fruit infusies, deze geven heel veel smaak en kleur af. Kruiden infusies lenen zich het minst tot icetea maar sommige melanges kunnen toch verrassend lekker uit de hoek komen (kamille, lavendel) dus zeker het proberen waard. Groene, witte, zwarte en de oolong thee’s zijn allemaal geschikt voor icetea en meestal het verfrissendst in de zomer. Het is zo dat groene thee ons lichaam afkoelt en zwarte thee het lichaam opwarmt. Weetje : Daarom wordt in Marokko de muntthee meestal gezet met groene thee!

Sommige dingen zijn belangrijk en moeten we in de gaten houden als we icetea gaan maken en drinken.

-Gebruik genoeg thee. Wil je een sterke icetea maken gebruik dan meer thee maar respecteer steeds je trektijden! Veel mensen denken altijd zo van : ik wil een sterke thee dus ik laat hem langer trekken!  NEE, gebruik juist meer thee om een sterkere smaak te hebben maar laat hem maar net zo lang trekken dan hoe dat het op de verpakking vermeld staat. Ga je langer laten trekken komen de bitters eruit en dan smaakt het niet meer.

-Zet nooit geen warme thee in je koude koelkast. Zo krijg je gegarandeerd een troebele thee. Best je thee dus laten afkoelen vooraleer in de koelkast te plaatsen.

-Maak niet te veel icetea ineens, maak enkel wat je kan opdrinken of consumeren. Een verse icetea blijft maximum maar 2 – 3 dagen goed.

-Gebruik niet te veel ijsblokjes in je thee, dit verwatert hem alleen maar en geeft minder smaak.

Tips:  Maak ijsblokjes van restjes icetea, of ijsblokjes met stukjes fruit erin of ijsblokjes met wat vruchtensap om je icetea ook meer smaak te geven (citroen, appelsien, muntblaadjes). Je kan tegenwoordig ook in elke supermarkt diepvriesfruit kopen. Doe deze in je icetea , je hebt ineens je ijsblokje en het zorgt ook nog voor extra smaak en ziet er mooi uit.

-Vers fruit altijd als laatste toevoegen. Doe je dit te ver op voorhand erin gaat zacht fruit zoals aardbeien, bessen en frambozen  zeer plat worden en gaat dit je icetea extra troebel maken.

Er zijn verschillende manieren om icetea te maken maar mijn favoriete manier blijft de coldbrew methode die ik hier op mijn website al een paar keer uitgelegd heb.  Voor nog meer tips, weetjes en de verschillende manieren verwijs ik jullie graag naar mijn boek “tea is sexy” waar je een uitgebreid hoofdstuk over ice tea terug vindt met vele receptjes.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

Matcha ice Tea

Er is op dit moment niet veel dat hipper is dan matcha.  Matcha is overal. Zeker nu het intermitted fasten een hype is. Het wordt

High “afternoon” Tea

De high tea of beter gezegd “afternoon tea” zou volgens de volksmond ontstaan zijn door de zevende hertogin van Bedford in de jaren 1840. Tussen

De Nederlandse theeplant

Iedereen heeft zo zijn bucketlist en je kunt al raden wat er op de mijne staat. Inderdaad, ooit eens op een echte theeplantage staan en

Wishlist 0
Continue Shopping